måndag 18 februari 2013

Rykande Gulasch

 

Åter inne i värmen efter den frisk och härlig kvälls promenad med fröknarna.
Värmde goda rester från helgen, en rykande och mustig gulasch som värmer innifrån och där köttet smälter i munnen.
Hemligheten är att låta soppan koka samman på låg värme och länge, runt 2 timmar.
Recept:
 
1 kilo högrev
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
4-5 potatisar
2 röda paprikor
1 burk krossade tomater
1 1/2 msk paprika pulver
1 tsk mald kummin
1 tsk chilipeppar
2 oxbuljongtärningar
1 liter vatten
1 citron, pressad saft
 
salt och nymald svartpeppar
 
Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.

Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.

Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
 
Servera med créme fraich och en god bit bröd.

 

 
Till kvällens måltid tog jag ett glas av en ny favorit i vinkylen. En riktig goding från Toscana.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar