tisdag 19 februari 2013

Baka bröd med LCHF


Jag är personligen ingen LCHF:are, men försöker däremot minimera antalet kolhydrater.
Varför?
De får mig helt enkelt inte att må riktigt bra. Svullna leder och pösig mage är två exempel.
Men jag erkänner, det är svårt att motstå ett gott nybakat bröd. Så just därför vill jag tipsa om några goda bröd som bakas helt enligt LCHF:s regler och som utesluter onödiga kolhydrater.

 

Brytbröd med parmesanost
 
8 stora ägg
1 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 dl nyriven parmesanost
0,75 dl kokosnötsmjöl
2,5 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
 
ägg till pensling, vallmofrö att stör över brödet, smör och pofiber till formen.

Sätt ugnen på 190 grader. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt vatten samt olja och blanda väl. Rör ner parmesanosten.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 21 cm i diameter, och smöra och bröa kanterna med pofiber.
Dela smeten i 11 bitar och rulla var och en till en rund bulle. Lägg bullarna i formen, pensla dem med uppvispat ägg och strö vallmofrö över.
Grädda brödet i ugnen tills det har fått fin färg, i 30 – 40 minuter.
Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.
 


 
Focaccia med parmesan
 
 
0,5 dl finhackad rödlök
30 gram smör
4 stycken ägg
200 gram cream cheese
1 dl riven parmesanost
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
 
rosmarin
flingsalt


Sätt ugnen på 190 grader. Fräs rödlöken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner rödlök och smör tillsammans med parmesanosten.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber.
Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin och salt över. Grädda focaccian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.

Alternativa smaksättningar:
2 matskedar torkad rosmarin, 1 tesked vitlökspulver samt olivolja att ringla över.
3 matskedar torkad oregano och 1 deciliter hackade kalamataoliver.
4– 5 hackade soltorkade tomater och ett litet knippe hackad basilika.
Ersätt 100 gram färskost med 1 deciliter passerade tomater. Strö hackad basilika över.


 
Ljusa LCH-frallor
 

30 gram smör
3 stycken ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven lagrad ost
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
0,5 dl pofiber
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver

vallmofrö till dekoration.

Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp.
Tillsätt smör samt grädde och rör om väl. Blanda ner osten.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter.
Forma 6 bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över vallmofrö och grädda i ugnen tills bullarna har fått fin färg, cirka 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Tips: Häll friskt vatten i en blomspruta och spreja bullarna med kallt vatten precis före gräddning. Upprepa gärna proceduren en eller två gånger i ugnen. Ger frallorna en frasigare yta.



Samtliga bilder och recept är hittade på Tasteline.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar